Malá a Veľká Skalka pri Trenčíne

Kráčajte po stopách benediktínskych mníchov na najstaršom pútnickom mieste na Slovensku.  Životné príbehy sv. Andreja-Svorada a Benedikta sa viažu k Veľkej Skalke. Malá Skalka je duchovnou stanicou veriacich z celého Slovenska, ktorí ju navštevujú najmä počas konania tradičných pútí.

Kláštor na Veľkej Skalke/Monastery Veľká Skalka

Skalka je od Trenčína takpovediac na skok (približne 6 km) a ak ste si vzali na výlet so sebou aj bicykle, bola by škoda nevyužiť novú cyklotrasu, po ktorej sa do cieľa dostanete pohodlne a bezpečne priamo z mesta. Oblasť Skalky tvoria dva priestory –  Malá a Veľká Skalka. Na Malej Skalke sa nachádza pútnický domrománsky dvojvežový kostol zasvätený sv. Andrejovi – Svoradovi a sv. Beňadikovi. Oproti kostolu vedie lesom krížová cesta – kalvária. Ak vás neunaví výstup na jej vrch, pokračovať môžete ďalej, po náučnom chodníku – ten vás dovedie lesnou cestičkou až ku kláštoru na Veľkej Skalke. Chodník je dlhý 2,2 km a má príjemné zastavenia s vyhliadkami aj lavičkami na oddýchnutie.

Po príchode na Veľkú Skalku vás uchvátia ruiny starobylého kláštorakostolík, kde z každého kúta cítiť mystický pokoj. Miesto je však známe aj vďaka jaskyni, ktorá bola domovom už spomínaných pustovníkov Svorada a Beňadika. Najstaršie písomné zmienky o jaskyni na území Slovenska sa vzťahujú práve k jaskyni na Skalke, a to z rokov 1220 a 1224.  Keď budete vo vnútri, pokúste sa nájsť na skale odtlačok ruky sv. Beňadika. Údajne ho tam zanechal po tom, ako ho pri modlitbe prepadli zbojníci. Začal prosiť Boha o pomoc, dotkol sa rukou skaly a tá sa otvorila.

Obe miesta, či už Veľká alebo Malá Skalka sú vhodnou voľbou pre každého, kto túži nasať duchovnú atmosféru a stráviť príjemný čas len kúsok ďalej od mestského ruchu a povinností. Aj to sú dôvody, prečo sa každoročne v júli na Skalke stretávajú tisíce veriacich zo Slovenska aj zahraničia na púti pri príležitosti sviatku sv. Andreja-Svorada a Beňadika.

VZDIALENOSŤ Z TRENČÍNA: 6 km

PRÍSTUP: Z Trenčína cez Zamarovce smerom na Nemšovú. Kláštor na Veľkej Skalke je od kostola na Malej Skalke vzdialený ešte asi 1 km ďalej po ľavej strane. Túto vzdialenosť možno prejsť po ceste alebo po značenom lesnom chodníku. Autobusom z Trenčína do Skalky nad Váhom, zastávka pri Malej Skalke je na znamenie.

GPS: 48°54’22“ N, 18°04’27“ E

OTVÁRACIE HODINY: Aktuálne informácie nájdete na web stránke www.putnickemiestoskalka.sk

VSTUPNÉ: Dobrovoľné

KONTAKT:
Sprievodcovská služba

Katarína Darvašová
Tel: +421 (0)910 842 824
E-mail: sprievodca@putnickemiestoskalka.sk

Správca pútnického miesta
o. Peter Beňo, farár
Tel: +421 (0)32 658 42 40
E-mail: knaz@putnickemiestoskalka.sk

WEB: www.putnickemiestoskalka.sk

GALÉRIA

NAJBLIŽŠIE PODUJATIA NA SKALKE

Ľutujeme, ale v najbližšom čase sa nekonajú žiadne podujatia.

Pošlite tip na tento článok svojim priateľom!